Hailstorm

      Verden feirer i disse dager 60 år siden D-dagen, da allierte styrker stormet over Normandie's strender i et fortvilet angrep på Hitlers Fortress Europe. Man kan si mye om krig og alle dens grusomheter, men jeg må innrømme at "modig" i ordets ekte forstand er et godt ord for å beskrive disse mennenes innsats. Ikke rart de kalles The Greatest Generation. Jeg kan si meg enig i dét.

      Miniserien Band of Brothers er en god "dokumentar" over en liten del av invasjonstyrken; Easy kompani'et i 101st Airborne. Deilig å se en amerikansk filmatisering som ikke glorifiserer amerikanere, men som viser soldatene som mennesker - på godt og vondt. (Det er også godt å se skuespillere som fungerer så bra i en film/serie som er basert på virkelige hendelser. Ytterst få av skuespillerne er etablerte stjerner, og det hjelper kanskje?) På søndag går Saving Private Ryan på tv igjen. Kommer sikkert ikke til å se hele (igjen), men åpnings-scenen har jeg alltids lyst til å se nok en gang. Maken til ubehagelig scene skal man lete lenge etter! Realistisk og skremmende. Huff.

       Det er vanskelig i dag å se for seg en ny verdenskrig... En krig der alle verdens nasjoner er involvert. Jeg snakker selvfølgelig ikke om en "krig mot terror," men en konvensjonell krig med hærer, divisjoner og armadaer. Jeg kan ikke se at det vil skje igjen på samme måte som i 1940. Men kanskje jeg tar feil? Kanskje det, en gang i fremtiden, vil reise seg en ny diktator? Kanskje han vil samle sin hærskare av tilhengere i en mektig nasjon, og med voldsom retorikk overbevise dem og deres trosfeller i andre land, at deres sak er rettferdig... At hans visjoner om en fredfull og sivilisert verden krever av dem at de må begi seg ut på et korstog mot de som står dem imot... At verdens nasjoner vil lytte og følge dem, om de går foran. At han ved løgner og halv-sannheter overbeviser dem om at retten er på deres side. At han har fått et kall fra høyere makter. At han følger Herrens ord! ...men nei,- det virker for usannsynlig. Verdens-samfunnet ville gjennomskuet en slik diktator. Forhåpentligvis....

Kommentarer:
Postet av: Bjrn

y, Heia Bush!

28.06.2004 @ 09:49
URL: http://allrightccc.sprayblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits